Stosunkowo niedawno, na rynek weszły maty silikonowe. Jest to duże udogodnienie, szczególnie wtedy, kiedy przygotowujesz posiłek. Maty, jak sama nazwa wskazuje, są wytworzone z silikonu. Są wspaniałym zamiennikiem blaszek, jak również papierów do pieczenia. Na silikon wykładasz jedzenie, które chcesz przygotować bądź też upiec. Dodam, że takie maty są wielokrotnego użytku. Mimo że kosztują kilkadziesiąt, a nawet paręset złotych, warto mieć chociaż jedną w każdej kuchni.
Atuty
Silikon nawet się nie nagrzewa. To wspaniała alternatywa dla blaszek. Nie przywiera się ani nie przykleja się. Wkładasz na nią, co tylko chcesz i piecze tak dobrze, jak na tradycyjnej blaszce. Dodatkowym atutem będzie to, że maty silikonowe najczęściej są kolorowe, albo mają różne wzorki. Sam możesz wybrać według upodobania, jaką matę chcesz mieć. Niektóre posiadają miarki, co jest dodatkowym atutem.
Wady i zalety
Mata po pierwsze chroni przed przypaleniem. Nie musisz się więc już martwić o to, czy ciasto albo ciastka nie przypaliły się do spodu blaszki i co chwilę zaglądać do piekarnika w trakcie pieczenia. Tak więc jest to świetne rozwiązanie. Posadzki nie trzeba smarować tłuszczem, żeby jedzenie się upiekło. Dodatkowo łatwiej ją umyć w zmywarce niż ręcznie. Jedzenie nie przesuwa się ani nie osuwa. Mata ta doskonale sprawdza się także do wszelkich rolad, gdzie trzeba zawinąć ciasto. To unikalny produkt, który, kiedy kupisz raz – będziesz mieć na całe lata. Wadą będzie jedynie to, że mata nie jest odporna na ostrze oraz nadaje się wyłącznie do pieczenia płaskich kształtów jedzenia.
O czym warto pamiętać?
Uważaj! Nie każda mata przeznaczona jest do pieczenia. Są maty oddzielne do przygotowywania ciasta (zarabiania zamiast stolnicy), ale też przeznaczona wyłącznie do redukowania tłuszczu, do robienia rolad, specjalna do pieczenia makaroników. Czytaj więc uważnie etykiety. Ta do pieczenia jest odporna na wysokie temperatury i nie stanie się z nią nic złego, kiedy wyłożysz ciasto i wstawisz na wysoką temperaturę do piekarnika.