Gastronomia Naczynia kuchenne

Miarki kuchenne – wszystkie rodzaje

Każda gospodyni domowa powinna być zaopatrzona w miarki kuchenne. Najbardziej powszechnymi przyrządami do mierzenia jest waga kuchenna, na drugim miejscu jest duży pojemnik, w który wlejesz wodę lub mleko i odmierzysz, ile litrów potrzebujesz. Miarka kuchenna jest również w czajniku elektrycznym, gdzie pokazuje się, ile chcesz zagotować wody. Może nią być też zwykłe naczynie, typu szklanka, łyżka albo łyżeczka.

Waga

Najbardziej potrzebną miarką jest waga kuchenna. Nie jest ona stosunkowo droga. Znajdziesz ją w każdym supermarkecie. Najczęściej, najbardziej modna będzie ta elektryczna na baterie, ale jest też taka tradycyjna spotykana w sklepach. Na rynku jest cała gama wag. Różnią się wyglądem oraz pojemnością. Kup tą, która najbardziej przyda się do twojej kuchni.

Miarka w czajniku oraz litrowym pojemniku

Kolejną miarą będzie miarka mierząca ciecz. Sprawdza się także do większych gastronomii, kiedy chcesz odmierzyć wodę lub inny płyn. Każdy czajnik wyposażony jest w taką miarkę. Dzięki niej widzisz, ile wody chcesz ugotować. Nie ważne, czy robisz kawę albo herbatę dla całej rodziny, czy tylko dla siebie miarka przydaje się zawsze.

Tradycyjne miarki – szklanka, łyżka lub łyżeczka

Te miarki sprawdzają się zawsze i wszędzie, szczególnie wtedy, kiedy w przepisie podane są te miarki. Na przykład do upieczenia ciasta potrzebna może być łyżeczka proszku do pieczenia, cukru waniliowego albo sody, łyżka oleju, albo szklanka mleka albo mąki.

Tak więc zaopatrz się najlepiej we wszystkie te miarki. Są one niezbędne do każdej kuchni.